Stand back and look at nature

Sebastiaan; vogelfanaat, wildliefhebber, woudloper, Land Rover-rijder, bosbewoner en groot bewonderaar van de natuur. Aangenaam!

Ik neem mensen mee naar buiten, de natuur in. Met Wildwise en als natuurgids bij Staatsbosbeheer en Vereniging Het Edelhert. Struinen over bospaden, dwalen over heide, ploegen door stuifzand. Al je zintuigen worden wakker. Ik leer je kijken naar bomen, planten en dieren. Naar hun verbondenheid en samenwerking. Als je dat eenmaal doorhebt, ga je steeds meer zien.

Ik heb door heel Nederland gewoond en overal gelopen. Van de Betuwse kleigrond tot de Zeeuwse kust. Uiteindelijk besloot ik terug te gaan naar het gebied waar ik als kind al gek op was: De Veluwe, het wilde hart van Nederland. We lopen hier in Natura2000-gebied rond ons boswachtershuis in het voormalig Staatswildreservaat midden op de Veluwe. Ik ken dit natuurgebied als mijn broekzak. Edelherten, dassen, reeën, raven, vossen, wilde zwijnen, wisenten en wolven leven hier in vrijheid.

Natuur is prachtig, weldadig, maar ook keihard. Een leermeester en inspiratiebron. We maken er deel van uit, zijn er afhankelijk van en verantwoordelijk voor. Dat voel je als je buiten bent. Dat gevoel geef ik mijn gasten mee. Zo werk ik wandelend aan een betere wereld.

Sebastiaan van Empel

De vrije natuurgids
Outdoor guide | Wildlife guide | Rewilding guide

Sebastiaan heeft certificaten voor BHV, HGA en EHBO (in het veld) en VOG (Verklaring Omtrent Gedrag van het Ministerie van Justitie) voor het omgaan met kwetsbare groepen zoals kinderen.

WildWise Gids Sebastiaan van Empel
Wildwise Wildwandelingen Veluwe Gids Sebastiaan van Empel

Sebastiaan is een fantastische gids die de Veluwe als zijn broekzak kent. Hij wist bij ieder stukje natuur waar we liepen wel een prachtig en informatief verhaal te vertellen. De kleine everzwijnen die we op enkele meters afstand zagen waren geweldig leuk. Zeker een gids om deze prachtige streek nog eens mee te ontdekken. Bedankt!

Erik van Bemmel

Amersfoort

Ik heb een lange wandeling gemaakt met Sebastiaan van WildWise. Wat leuk om de verhalen te horen bij al dat er te zien valt. Hij weet veel en kan er goed over vertellen. Door zijn ogen zie je veel meer dan je zelf zou zien.
In de bronsttijd komen we terug met het gezin om te horen en te zien wat de herten doen.
Daarnaast kunnen we het maken van een wandeling met Sebastiaan zeker ook aanbevelen als je alleen of met je eigen groepje op pad wil. Maatwerk past hem goed en hij weet de interessante plekken op de heide en in het bos feilloos te vinden! Kwaliteit, Professionaliteit & Waarde.

Martine

Sebastiaan is echt een hele leuke gids. Hij weet echt alles over de natuur, het landschap, de vogeltjes, de dieren, sporen, de geschiedenis etcetera over zijn deel van de Veluwe. Hij woont er middenin en gaat er helemaal voor. Z’n liefde voor dit alles deelt ie graag. Wij waren met 2 volwassenen en 3 kids (15,14,11). Hij vertelt leuke verhalen en stelt ook vragen aan de kids om ze erbij te betrekken. Uiteraard weet hij ook alle mooie plekjes waar de dieren te spotten zijn, hoewel je natuurlijk nooit weet of ze er dan precies ook zijn. Voor herhaling vatbaar. De kids vonden het leuk en ik vond het bere-interessant. Trek goeie wandelschoenen aan want je loopt ongemerkt zomaar een aardig stukje 😉

Tijmen Bos

Amsterdam

Ondanks dat we weinig wild konden spotten was het een hele leuke en leerzame wandeling door de mooie en afwisselende natuur van de Veluwe. Sebastiaan heeft veel kennis en kunde en vertelt met enthousiasme over de natuur. Na afloop kregen we een heerlijk kopje koffie met zelfgemaakte bosbessen taartjes. Erg lekker! We komen graag terug!

Christiane Möller

Utrecht