Over WildWise

Stand back and look at nature

Sebastiaan; vogelfanaat, wildliefhebber, loper, Land Rover-rijder, bosbewoner en groot bewonderaar van de natuur. Aangenaam!

Ik neem mensen mee naar buiten, de natuur in. Met Wildwise en als natuurgids bij Staatsbosbeheer. Struinen over bospaden, dwalen over heide, ploegen door stuifzand. Al je zintuigen worden wakker. Ik leer je kijken naar bomen, planten en dieren. Naar hun verbondenheid en samenwerking. Als je dat eenmaal doorhebt, ga je steeds meer zien.

Ik heb door heel Nederland gewoond en overal gelopen. Van de Betuwse kleigrond tot de Zeeuwse kust. Uiteindelijk besloot ik terug te gaan naar het gebied waar ik als kind al gek op was: het wilde hart van Nederland. We lopen hier in Natura2000-gebied rond ons boswachtershuis in het voormalig Staatswildreservaat midden op de Veluwe. Ik ken dit natuurgebied als mijn broekzak. Edelherten, dassen, reeën, raven, vossen, wilde zwijnen, wisenten en wolven leven hier in vrijheid.

Natuur is prachtig, weldadig, maar ook keihard. Een leermeester en inspiratiebron. We maken er deel van uit, zijn er afhankelijk van en verantwoordelijk voor. Dat voel je als je buiten bent. Zo werk ik wandelend aan een betere wereld.

Laten we gaan!
Sebastiaan van Empel

Aankomende activiteiten

Sebastiaan is een gids met veel kennis van flora en fauna in het bos en vertelt graag over het bos als ecosysteem waarin alles wat leeft van elkaar afhankelijk is. Hij staat uitgebreid stil bij interessante (historische) ontwikkelingen in het gebied. Ook heeft hij aandacht voor iedereen. Koffie/thee met bosbessentaart na afloop maakt het helemaal af!
Toine Andernach, 23 juli 2021

Wat een leuke ervaring was dit! Een mooie wandeling gemaakt en Sebastiaan heeft enorm veel kennis over het gebied en vertelt dat met veel enthousiasme. Zoveel leuke dingen geleerd. Naderhand nog een lekker hapje en drankje gekregen, allemaal streekproducten. Bedankt voor de leuke avond en het delen van je kennis.
Marleen Peters, 14 juli 2021

Liefde voor de natuur, zoekend naar oplossingen voor de toekomst, weet heel veel, geen vraag is hem te veel. Heel inspirerend!
Petra Vast, avondwandeling 3 juli 2021

Ondanks dat we weinig wild konden spotten was het een hele leuke en leerzame wandeling door de mooie en afwisselende natuur van de Veluwe. Sebastiaan heeft veel kennis en kunde en vertelt met enthousiasme over de natuur. Na afloop kregen we een heerlijk kopje koffie met zelfgemaakte bosbessen taartjes. Erg lekker! We komen graag terug!
Christiane Möller, ochtendwandeling 27 juni 2021

Een hele leuke wandeling waarin we veel hebben geleerd over de omgeving. De tijd vloog voorbij en een heerlijke afsluiting met koffie/thee en wat lekkers. Een aanrader voor iedereen!
Nadra van der Veeke, ochtendwandeling 17 mei 2021

Sebastiaan is echt een hele leuke gids. Hij weet echt alles over de natuur, het landschap, de vogeltjes, de dieren, sporen, de geschiedenis etcetera over zijn deel van de Veluwe. Hij woont er middenin en gaat er helemaal voor. Z’n liefde voor dit alles deelt ie graag. Wij waren met 2 volwassenen en 3 kids (15,14,11). Hij vertelt leuke verhalen en stelt ook vragen aan de kids om ze erbij te betrekken. Uiteraard weet hij ook alle mooie plekjes waar de dieren te spotten zijn, hoewel je natuurlijk nooit weet of ze er dan precies ook zijn. Voor herhaling vatbaar. De kids vonden het leuk en ik vond het bere-interessant. Trek goeie wandelschoenen aan want je loopt ongemerkt zomaar een aardig stukje.
Tijmen Bos , privéwandeling 29 april 2021

Gids met veel kennis van het gebied. Vertelt veel en weet veel! Wij gaan zeker nog eens!
Tjarko van den Brink, 16 februari 2021

Dank je voor de geweldige wandeltocht door de mooie Veluwe vandaag. We hebben genoten van jouw verhalen, jouw kennis van de natuur en de heerlijke warme koffie na afloop! Onze zoon Jack van 9 wil nog een keer!
Wouter Locher, 13 december 2020

Heel fijne gids die ontzettend veel weet over de flora en fauna van de Veluwe. Ondanks dat we hier al 10 jaar wonen ontzettend veel bijgeleerd door zijn kennis van de natuur.
Jasmijn Heere, 13 september 2020

Sebastiaan is een fantastische gids die de Veluwe als zijn broekzak kent. Hij wist bij ieder stukje natuur waar we liepen wel een prachtig en informatief verhaal te vertellen. De kleine everzwijnen die we op enkele meters afstand zagen waren geweldig leuk. Zeker een gids om deze prachtige streek nog eens mee te ontdekken. Bedankt!
Erik van Bemmel, 10 augustus 2020