Raven en wolven waren uitgeroeid op de Veluwe. Na lange afwezigheid zijn beide diersoorten hier nu weer terug. Raven kregen hulp van mensen, wolven vonden vanuit Duitsland zelf hun weg. Het gaat goed met ze. Er leven inmiddels weer verschillende broedparen raven op de Midden-Veluwe. Indrukwekkende zangvogels, ware luchtacrobaten met een grote intelligentie, bijzondere sociale vaardigheden en een uitgebreid repertoire aan opvallende geluiden. Ook de activiteit van wolven in het gebied neemt toe. We vinden steeds vaker hun sporen, drollen en achtergelaten prooien.

Tussen raven en wolven bestaat een bijzondere relatie. Ze werken samen en bevinden zich vaak in elkaars buurt. Raven worden daarom ook wel ‘wolvenvogels’ genoemd. Tijdens deze excursie neem ik je mee naar het leefgebied van de raven op de Midden-Veluwe. Onderweg vertel ik je alles over deze grootste zangvogels van Europa. Ook hun bijzondere relatie met wolven komt aan bod. Met wat geluk weten we de raven te spotten; trouwe koppels of de grote vrijgezellenclub jonge raven.

De wandeling duurt drie uur en kost 30 euro per persoon. We sluiten af met koffie of thee met wat lekkers erbij. Neem zelf je verrekijker mee. Vertrektijd: zonsopkomst. Zin om mee te gaan? Bel of app 06-42523101 of mail sebastiaan@wildwise.nl. Beschikbare data, zie agenda.

 

Wolf en raven Veluwe

Foto wolf en raven op de Veluwe van Sjaak van Doorn

Wij dragen 5% van de ticketprijs af aan Staatsbosbeheer voor natuurherstel op de Midden-Veluwe. Zo help je door deel te nemen aan onze wandelingen mee aan het behouden van dit bijzondere natuurgebied.