In het najaar galmen de oergeluiden van bronstige edelherten over de Veluwe. De edelhertenbronst, misschien wel de mooiste tijd van het jaar hier hartje Veluwe.

Edelherten houden er geen strakke agenda op na. De timing van de hoogbronst is van allerlei factoren afhankelijk, onder andere van de temperatuur. Daardoor kan er ook bronstactiviteit zijn in de periode voor en na de hoogbronst. De periode in aanloop naar de hoogbronst noemen we de voorbronst. De edelherten zijn er klaar voor, ze zijn in topconditie, hebben een topgewei en een indrukwekkende bos bronstmanen. Hier en daar hoor je al een eerste burl. Het wachten is op de hindes, zij bepalen wanneer het begint. De jongere herten proberen hun kans te pakken in de voorbronst, de oudere herten claimen de hoogbronst. Na de hoogbronst, wanneer de herten hoogst in rang uitgeput zijn, wagen de herten lager in rang nog een kans.

Edelhertenexcursies tijdens de hoogbronst 2023
Een ode aan de koning van het bos: het edelhert. Een indrukwekkende verschijning: groot, imposant, trots. Tijdens de hoogbronst hier op de Midden-Veluwe organiseer ik een aantal speciale wandelingen waarin het edelhert centraal staat. We duiken in de geschiedenis van het edelhert en lopen door het voormalige staatswildreservaat dat daarin een belangrijke rol speelde. Ik neem jullie mee in wat we zien gebeuren nu de edelherten hun leefgebied – als vanouds – weer delen met wolvenroedels. Natuurlijk vertel ik ook alles over de bronst, zodat je daarna ook zelf op pad kan gaan om het burlen te ervaren.

De edelhertenexcursies is te boeken als groepsexcursie (max. 8 personen), privé-excursie (max. 6 personen), grote groep (max. 20 personen) of als Land Rovertocht (max. 3 personen).
Planning groepswandelingen:

  • Vrijdag 15 september 14.00 – 17.00 uur
  • Zaterdag 16 septeber 14.00 – 17.00 uur
  • Vrijdag 22 september 14.00 – 17.00 uur VOL
  • Vrijdag 13 oktober 14.00 – 17.00 uur -plaatsen beschikbaar-
  • Zaterdag 14 oktober 14.00 – 17.00 uur -VOL-
  • Zondag 15 oktober: 10.00 – 13.00 uur -VOL-

Vertrekpunt: Wildwise, Hoog Buurloseweg 104, Ugchelen
Kosten: deelname groepswandeling €30 per persoon, privé-excursie (max. 6 personen) €195,-, Land Rovertocht €250 met 2 personen en €275 met 3 personen. Grote groep prijs op aanvraag.
Prijs alle activiteiten is inclusief hapje en drankje na afloop.
Ga je mee? Bel of app Sebastiaan: 06-42523101 of mail sebastiaan@wildwise.nl

Agenda