Mijn fascinatie voor de raaf

Ik heb een grote, levenslange liefde voor vogels. Vooral voor kraaiachtigen. Mijn grootste liefde is de raaf. Met zijn indrukwekkende verschijningsvorm, grote intelligentie en bijzondere sociale vaardigheden. Een vogel die mensen overal ter wereld al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt; als onheilsbrenger, beschermer, raadgever en schepper. Zijn luide, rauwe, schorre ‘kroa, kroa’ draagt ver en is op grote afstand hoorbaar. Als je dit geluid eenmaal kent, zal het je nooit meer ontgaan. 

In de buurt van ons huis op de Veluwe leven meerdere broedparen. Af en toe komt de vrijgezellenclub jonge raven buurten. Je ziet ze vliegen boven de vlakte. Soms zie je ze samen een buizerd verjagen. Ze spelen in de lucht, laten zich vanaf grote hoogte vallen in een vrije val om dan plotseling de vleugels te spreiden en verder te zeilen op de wind. Een spectaculair schouwspel. De raaf kan als grootste zangvogel van Europa een indrukwekkend arsenaal aan geluiden produceren. En dat hoor je.

In deze beginperiode van het jaar zijn de raven druk. Vooral als de zon schijnt. Met het broedseizoen in zicht is dit hun moment om een paar te vormen voor het leven. Ze zijn luidruchtig en zichtbaar aanwezig; roepend vanuit de boomtoppen, spelend in de lucht, elkaar uitdagend. De gevestigde broedparen, bevestigen elkaar hun trouw en claimen hun territorium. Eind februari, begin maart leggen ze de eerste eieren. Een hele nieuwe generatie van deze fascinerende vogels treedt aan.

De raaf (Corvus corax), de grootste zangvogel van Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *