Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het gouden uur in de Veluwse natuur

11 december 2021 @ 13:30 - 16:30

€30
WildWise wildwandeling Veluwe

We gaan zo langzamerhand richting de donkere dagen van het jaar. Qua daglicht. Het weinige daglicht dat er is de komende weken is wel extra de moeite waard. De laagstaande zon maakt mooie lange schaduwen. De kleur van het zonlicht verandert gedurende de dag, voor zonsondergang wordt het licht zachter en roder en heeft het een gouden gloed. Magisch.

We vertrekken drie uur voordat de zon onder gaat voor een wandeling in de natuur rondom Hoog Buurlo. De late middag in het najaar heeft een eigen sfeer. Langzaam valt de schemer in, de lucht wordt vochtig, de wind gaat liggen en het wordt frisser. De mensen gaan naar binnen.

We wandelen met een kleine groep door het afwisselende, glooiende natuurgebied in het hart van de Veluwe. Een gebied met een lagere bevolkingsdichtheid dan Noorwegen. Hier leven allerlei soorten grote wilde zoogdieren in vrijheid. Behalve edelherten, wilde zwijnen, vossen, dassen en reeën, ook wisenten en wolven. Een interessant gebied waar verschillende manieren van natuurbeheer elkaar raken en waar veel onderzoek wordt gedaan, door wetenschappers en natuurorganisaties. Ik vertel jullie er graag meer over.

De zon staat vlak boven de horizon. Terwijl het langzaam donkerder wordt, volgen we smalle bospaden en genieten we van de weidsheid van het open heidelandschap dat we passeren. Dit is al eeuwenlang het werkterrein van de gescheperde schaapskudde van Hoog Buurlo. Iedere dag werkt de kudde van Staatsbosbeheer met Veluwse heideschapen en Hollandse landgeiten hier aan natuurherstel. Beschermd tegen de wolven door twee imposante kuddebescherminghonden en gehoed door herder Wilfried en zijn ijverige hoedhonden. Wie weten lopen we ze tegen het lijf. Of wat wroetende wilde zwijnen, misschien een edelhert. Geen wandeling is hetzelfde en het is altijd weer een verrassing wat je tegenkomt.

Ook buizerds, bosuilen, raven, Vlaamse gaaien en allerlei zangvogels leven hier. De laatste trekvogels vliegen over deze periode van het jaar. We sluiten de wandeling na ruim twee en half uur af met een bosborrel bij de Land Rover. Dus als je van wandelen houdt, geïnteresseerd bent in de natuur en een Jägermeistertje wel kan waarderen, ga dan mee op pad.

Deze wandeling duurt ongeveer drie uur en kost 30 euro per persoon, inclusief een hapje en drankje na afloop. Ik loop met een kleine groep van maximaal 8 wandelgasten. Ga je mee? Stuur me een mailtje sebastiaan@wildwise.nl of app 06-42523101

Wildwise Wildwandeling Veluwe Edelhert

Gegevens

Datum:
11 december 2021
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
€30

Locatie

Wildwise
Hoog Buurloseweg 104
Ugchelen, 7339EL Netherlands

Organisator

Wildwise
Bekijk de site van Organisator